Екскурзии

Туристите в Пампорово могат да се запишат на  различни екскурзии. Ние предлагаме обиколка с екскурзовод из стария град на Пловдив, екскурзии до древния град Чепеларе, естнографското селище Широка лъка, древния Бачковски манастир, село Смилян и село Момчиловци

Всички тези интересни места са разположени близо до Пампорово! Наред с другите предложения, можете да изберете пешеходна разходка с водач до връх Рожен, до Смолянските езера или до някое от близките живописни села

Ски туринг (ски походи)Походът се осъществява по билото на Перелишкия дял.

Дължината е около 4-5 часа в зависимост от условията и физическата форма на участниците. Походът започва oт хижа „Перелик“ и завършва в село Гела, като финалното спускане е с денивилация около 800 метра. Има различни варианти за спускане в зависимост от уменията на участниците. Походът може да бъде индивидуално или в група.

Цената за наемане на водач (инструктор) е 250 лева за цял ден-като в това не са включени разходите за транспорт и оборудване.

Селски туризъм в Момчиловци


Момчиловци е село в южна България, намира се в община Смолян, обл. Смолян. Разположено е в Переликско – Преспанската част на Източните Родопи на 1200 м. надморска височина, на 16 км. източно от световно известния курорт Пампорово.

Селото е лесно достъпно с благоприятен планински климат, с подчертано средиземноморско влияние. Само на 50 км. се намира най-големия в България дивечовъден район – Кормисош. Скални феномени в района са Дупчов камък и екопътека „Торнал е Тодю“.

Историята на Момчиловци е изградена на базата на архeологически находки, османски и възрожденски документи, преплетена с легенди и предания. Днешното си име селото носи от 1934г. на Момчил юнак – последния християнски владетел на Средно родопска област.

Религията на селото е православно християнство. То е заобиколено от 26 параклиса с различни размери. Те са построени след изграждането на църквата през 1836г. До параклиса „Св. Илия” има аязмо с лековита вода, в подножието, на който се намира изворът на известното „Чудотворно Аязмо“. Аязмото привлича много хора, защото е утвърдило многократно целебните си способности.

В селото преобладават къщи от стар родопски стил, преобразувани в частни хотели и къщи за гости. В туристическия информационен център на Момчиловци можете да получите обширна информация за селото, както и да наемете туристически гид (водач). В туристическия център са събрани ръчни изделия на хора от Момчиловци като –терлици , сувенири, одеяла, „родопско халище“ – одеяло с пискюли от козя или овча вълна, дърворезби, икони и много други, които могат да се закупят за символични цени.

Заповядайте в Момчиловци! Тук хората се славят с голямата си гостоприемност – ще се почувствате като местен жител, дори и за няколко часа!

Село Смилян


Село Смилян е едно от най-старите села в Средни Родопи. То се намира на 15км. от град Смолян и на 20км. от границата с Гърция.

Смилян е известен на повечето хора с вкусните местни сортове боб, от който се готвят различни ястия. През 2003 година за пръв път се провежда празник на Смилянския фасул. Тази традиция все още продължава, като това събитие се провежда всяка последна събота на месец ноември. Празникът се открива с гръмогласни изстрели на пушки от боб.

Също така много известна е мандрата в Смилян. Млякото на местните крави е много качествено и подходящо за производство на различни сирена, кашкавали и други млечни продукти, защото кравите тук се изхранват с различни билки от планинските ливади. Селото отдавна се слави с вкусните млечни продукти, които се приготвят по традиционни родопски рецепти. В Смилян можете да дегустирате родопски сирена и кашкавали, които по нищо не отстъпват на известните швейцарски, френски и италиански млечни продукти. Гордостта на местните жители е сиренето „Родопи” , което се произвежда по стара технология. Непременно трябва да опитате и родопското киселото мляко, което е толкова гъсто, че може да го режете с нож. Да не говорим за неговите целебни качества…Домашно приготвеното кисело мляко съдържа бактерията „Лактабацилус булгарикус” или също така известната „бактерия на дълголетието”. Тук може да опитате и уникален пчелен мед; продуктите се продават на символични цени.

В Смилян гостите попадат в уютна домашна обстановка и приятна атмосфера, където запасите от вино и ракия са неизчерпаеми, а от ястия масата може да се счупи. Ще участвате в незабравимо шоу от много танци и родопска музика.